Якщо ви виїхали за кордон: Ваші права та можливості у країнах Європи

Нарешті. Війна позаду. Ви у безпеці. Далека дорога, багатогодинні черги – і вас привітно зустріла сусідня країна. Минає перший шок, залишається невизначеність. Що ж робити далі?

Перший і найвідповідальніший крок – визначитися, в якій країні почати нове життя. Наразі для українців відкрили двері всі країни Євросоюзу. В кожній з 27 країн ви отримаєте тимчасовий міжнародний захист, що містить право на проживання, навчання, роботу, медичне обслуговування, фінансову допомогу. Розмір та періодичність фінансової допомоги визначає кожна країна окремо.
Другий крок – вам необхідно прибути у цю країну, заселитися, зареєструватися в держадміністрації. Ви можете залишатися в обраній країні навіть до 18 місяців без необхідності робити статус біженця чи будь-які додаткові документи.
Третій і найскладніший крок – адаптуватися в новій країні: вивчити мову, пізнати звичаї та менталітет, зрозуміти базові поняття законодавства і системи оподаткування, знайти роботу та винаймати житло. Кожна країна прагне допомогти українцям пережити війну і полегшити адаптацію в країні.

Проїзд
Більшість країн запровадило безплатний проїзд у міському, регіональному та міжнародному транспорті. Квиток не потрібен, достатньо посвідчення особи та громадянства України. Для пересування потягами з Німеччини до інших країн, варто мати квиток „helpukraine“, який можна отримати на центральній залізничній станції міст Німеччини. Авіаперевізник Wizzair пропонує безплатні авіаквитки для українців.

Проживання
Влада країн забезпечує біженців житлом та їжею. Ви можете підійти до поліціянта на вулиці та він розв’яже питання з вашим проживанням. Вам нададуть житло в центрах, де приймають біженців: на авто- та залізничних вокзалах. Там же відкриті пункти роздачі продуктів та забезпечення готової їжею. Якщо хочете влаштуватися інакше – знайдіть тимчасове житло через Couchsurfing.com, міжнародний волонтерський сервіс Icanhelp.host.

Інформація
Повну інформацію щодо ваших прав та можливостей знайдете на сайті 

Бережіть себе.

Більше цікавого

hedgehog_banner_v1
15 грудня 2023

Підписання меморандуму з Державним університетом інфраструктури та технологій

Company News
jaksho_vy_vyihaly_za_kordon
15 грудня 2023

Якщо ви виїхали за кордон: Ваші права та можливості у країнах Європи

Self Development
chim_zaynyatysya_u_vilnyi_chas
15 грудня 2023

Чим зайнятися у вільний час. ТОП безкоштовних курсів

Self Development