Як адаптуватися на новому місці роботи

Початок роботи в новій компанії – це завжди подія, що захоплює та хвилює. Нове оточення, нова компанія, нові правила, нове робоче місце і так багато нових ще майже незнайомих колег…
Кожен з нас чудово пам’ятає свій перший день на роботі. Більшість з нас не так хвилюється щодо виконання обов’язків, як щодо адаптації в новому колективі. Погодьтеся, стати гармонійною незамінною частиною команди – неабиякий виклик.

Як поводитися на новому місці, щоб швидко опанувати робочі завдання, справити гарне враження і зробити так, щоб вас відразу почали сприймати як висококласного фахівця?
Ми підготували для вас декілька порад, які допоможуть без стресу пройти період адаптації на новому місці роботи.

Познайомтеся з колегами
У невеликих компаніях новачка із колективом знайомить хтось із колег. У корпораціях цим займаються HR-фахівці: вони розповідають про структуру компанії та її цінності, дарують велком-бокси та знайомлять з командою. У вас може бути ментор — він знайомить з іншими співробітниками, допомагає розібратися у завданнях.
Поставтеся до першого знайомства як до нетворкінг-події: щиро цікавтеся колегами, їх особистостями, помічайте прекрасне у кожному з них, слухайте та розповідайте про себе. Використовуйте будь-який привід для спілкування: не обідайте на самоті, приєднуйтесь до посиденьок в офісі, не пропускайте корпоративи. У більш неформальних обставинах і ви можете дізнатися про «неписані» правила компанії та знайдете з колегами спільні теми й корисні робочі знайомства.

Пізнайте правила та процеси.
У цьому вам допоможе ваш ментор, наставник або ваш HR. Не бійтеся ставити питання та просити поради у більш досвідчених колег. Ви новачок та вам будуть раді допомогти. Краще ставити питання та робити правильні речі, ніж виправляти помилки. Аби стати частиною колективу та компанії в цілому, необхідно вивчити, поважати та підтримувати традиції компанії, внутрішні правила, бізнес-етикет та корпоративну культуру. Будьте відповідальні та уважні: незначні деталі можуть легко зіпсувати враження про вас. Найчастіше це стосується дрес-коду, пунктуальності та норм спілкування.

Поставте мету.
Для вас нова робота – це розвиток у новій сфері? Ви прагнете швидко піднятися кар’єрними сходами та стати менеджером чи тімлідером? Вас цікавлять переваги та можливості, які надає компанія? Можливо, ви прийшли на цю роботу заради корисних знайомств? Важливо відповісти на ці питання та зрозуміти, в якому напрямку рухатися аби досягти головної мети. Далі – створіть план дій для цього та впевнено крокуйте до мети, але не перенавантажуйте себе. Дайте собі час. Не ставте за мету стати кращим співробітником за один – два місяці роботи. Вигорання, виснаження себе зменшує ваше задоволення життям та відтягує момент адаптації.

Ознайомтеся з вашими задачами та обов’язками.
Першим кроком може стати отримання задач і інструкцій від вашого попередника. За доволі короткий час вам необхідно буде опанувати масив інформації та перейняти його роль, виконуючи її ще краще. В перший тиждень вам необхідно зрозуміти, чого від вас чекають, що входить до вашої зони відповідальності та де можна знайти необхідну інформацію. Необхідно поставити цілі та розуміти, за якими критеріями буде оцінюватися ваша робота.

Просіть зворотний зв’язок.
Щодня підходити до начальника з проханням прокоментувати вашу роботу не треба, це настирливість. Підійдіть після першого тижня (можна написати листа). Наступного разу попросіть фідбек після першого місяця, а потім після трьох місяців. Добре, коли компанія сама ініціює та організовує такі зустрічі з кожним співробітником, наприклад, наприкінці випробувального терміну. Зазвичай цим займається HR-відділ. На таких зустрічах обговорюють ваші враження про роботу, дають вам об’єктивну оцінку та разом намічають можливі шляхи розвитку та цілі на найближчий термін. Але навіть якщо такі зустрічі не проводяться, самі попросіть керівника зустрітися з вами. Хороший менеджер знайде для вас час, коректно дасть відповідну оцінку та порадить як вам стати краще. Важливо сприймати це саме як пораду, з вдячністю та готовністю реалізувати, але в жодному разі не як критику.

Сподіваємося дані поради допоможуть вам успішно адаптуватися на новому місці роботи, знайти спільну мову з колегами та керівництвом, досягти вашої мети та зростати та розвиватись як фахівець з кожним днем. Наприкінці – найважливіша, але й найскладніша порада: будьте спокійні, не стресуйте. Яка б не була ситуація, вірте, що все на краще. Навіть якщо все піде не за планом, навіть якщо компанія вас розчарує і ви вирішите змінити кар’єру, навіть якщо після випробувального терміну вам доведеться шукати нову роботу. Зберігайте позитивний настрій та внутрішній спокій. Пам’ятайте відновлюватися, у цьому допоможе ваше улюблене хобі, вільний час на природі, чухання домашніх улюбленців, обійми коханих людей. Лише щаслива людина зможе дарувати щастя іншим, ефективно працювати та бути саме тим співробітником, якого буде цінувати компанія, керівництво і колеги. Саме це стане ключем до вашого успіху в кар’єрі та інших сферах життя.

Більше цікавого

hedgehog_banner_v1
15 грудня 2023

Підписання меморандуму з Державним університетом інфраструктури та технологій

Company News
jaksho_vy_vyihaly_za_kordon
15 грудня 2023

Якщо ви виїхали за кордон: Ваші права та можливості у країнах Європи

Self Development
chim_zaynyatysya_u_vilnyi_chas
15 грудня 2023

Чим зайнятися у вільний час. ТОП безкоштовних курсів

Self Development