Що таке HR агенція. Чим відрізняється кадрова агенція та рекрутингова агенція

HR агенція – це один з основних гравців на ринку рекрутингових послуг. Виконує роль посередника між компанією-роботодавцем та шукачем. Важливо розуміти ключові відмінності між рекрутинговими агенціями або агенціями з підбору персоналу, а також агенціями з працевлаштування або кадровими агентствами. Рекрутингова агенція та HR агенція – одне й те саме.

Агенції з працевлаштування, або, як їх часто називають, кадрові агенції, допомагають кандидатам знайти роботу. Вони надають послугу претенденту, і саме він її оплачує: авансом чи утриманням із зарплати. Вартість послуг агенцій з працевлаштування зазвичай становить 25 – 50% від заробітку співробітника. За послугами кадрових агенцій найчастіше звертаються фахівці початкового та середнього рівня. Топовим спеціалістам з високою кваліфікацією та багатим досвідом роботи, безумовно, будуть раді в рекрутинговій агенції. Все більше на ринку кадрових агенцій змішаного типу, які надають послуги як роботодавцям, так і претендентам.

Рекрутингова агенція займається пошуком та найманням персоналу в інтересах та на замовлення компанії-роботодавця. При цьому послугу оплачує компанія, а для претендента працевлаштування буде безплатним. Рекрутингові агенції, залежно від особливостей роботи та спеціалізації, можуть підбирати кандидатів різного рівня компетенцій:

Наприклад, рекрутингова агенція HedgeHog займається підбором фахівців рівнів мідл та сеньйор. Вартість послуг рекрутингових агенцій залежить від зарплати спеціаліста та в середньому становить 12 – 18% його річного окладу. Деякі агенції спеціалізуються також у доборі персоналу для конкретних галузей чи конкретних посад. Наприклад, деякі HR агенції займаються формуванням відділів продажу та наймають відповідних фахівців.

Крім підбору та наймання персоналу, HR агенції надають важливі супутні послуги для бізнесу. Серед найпопулярніших:

Рекрутингові агенції для претендентів
Рекрутингові агенції виставляють серйозні вимоги до претендентів. Перш ніж кандидат отримає роботу, йому потрібно буде пройти кілька етапів відбору. Кандидати часто скаржаться, що рекрутингові агенції не повідомляють причини відмови, якщо кандидат не проходить один з етапів або з якоїсь іншої причини не підходить компанії-замовнику. До рекрутингових агенцій можна відправляти резюме на конкретну вакансію, так і в базу. Зазвичай при відкритті нової вакансії перш за все йде пошук відповідних кандидатів із внутрішньої бази.
Варто також відзначити, що великі серйозні рекрутингові агенції також ретельно ставляться до співпраці з роботодавцями: HR агенції відбирають до співпраці тільки надійних перевірених контрагентів.

Чи варто співпрацювати із HR агентством?
Роботодавці – основні клієнти HR агенцій – виділяють чимало переваг у роботі з ними: економія часу на пошук співробітника, мінімізація ризиків неякісного найму, гарантія отримання співробітника. Своєю чергою, кандидати відзначають надійність компаній, у яких їм пропонують роботу рекрутингові агенції та підтримку під час проходження випробувального терміну.

Більше цікавого

hedgehog_banner_v1
15 грудня 2023

Підписання меморандуму з Державним університетом інфраструктури та технологій

Company News
jaksho_vy_vyihaly_za_kordon
15 грудня 2023

Якщо ви виїхали за кордон: Ваші права та можливості у країнах Європи

Self Development
chim_zaynyatysya_u_vilnyi_chas
15 грудня 2023

Чим зайнятися у вільний час. ТОП безкоштовних курсів

Self Development