Фріланс для початківців. Як оминути підводні камені на фрілансі і спіймати хвилю успіху?

Хотілося б сказати, що фріланс то спокійні води, які принесуть вас на берег успіху. Але, кожна справа, якщо в неї заглибитись, приховує в собі набагато більше. Тому ми підготували для вас поради від нашої колеги Олени, яка пройшла цей шлях і на власному досвіді розкаже, на які фрілансерські граблі краще не наступити. А якщо вже наступили, то як виправити ситуацію.

А якщо ви тільки на початку цього шляху, прочитайте нашу попередню статтю з порадами, як зробити перехід на фріланс безболісним та послідовним.

Клієнт не заплатив за роботу — брати передплату

Фрілансери-початківці часто стикаються з такою проблемою, тому що не відчувають впевненості у своїх професійних силах і бояться говорити про оплату заздалегідь. Щоб вберегти себе від негативного досвіду, доведеться заговорити. Але пам’ятайте, що і клієнт міг стикатися з недобросовісними спеціалістами. Зважаючи на це будьте уважними до його страхів та домовляйтеся про співпрацю на взаємовигідних умовах.

Активувався синдром самозванця — зафіксуйте свої досягнення та зберіть фідбек від клієнтів

На фрілансі ви фактично сам собі керівник, тому єдина людина, яка може похвалити за досягнення — це ви та ваші клієнти. Ми часто забуваємо це зробити, а деякі клієнти не бачать в цьому потреби, бо і так платять за роботу. Від цього складається враження, що ви стоїте на місці та не робите нічого НАД. Хоча насправді робите, але просто відмахуєтесь від цього та чіпляєтесь за нову ціль. Візьміть собі за звичку підбивати підсумки дня/тижня/місяця, фіксувати успіхи та, головне, хвалити себе за них: словами чи навіть подарунками. А також ви можете попросити своїх клієнтів залишити відгук про вашу роботу та спитати, що їм подобається, а чого б хотілося додати. Звучить доволі страшно, але обіцяю, це саме ті приємні слова, які ви так хотіли почути. І можливість зробити свою роботу ще кращою.

Стерлися межі між робочим та особистим — створіть комфортний для себе графік та дотримуйтесь його

Іноді один день з життя виглядає, як повністю присвячений роботі. А все тому, що ви постійно переривалися на інші справи й, в результаті, не змогли сфокусуватися на задачах. Я не буду радити жорсткий тайм-менеджмент, тому що фріланс для мене синонім свободи. Але розтягуючи справи на весь день, ви позбавляєте себе тотального відпочинку. В результаті це призведе до відчуття, що робота це все, що є у вашому житті.

Немає підтримки з боку рідних — знайдіть своє ком’юніті

Sharing is caring. Немає відчуття приємнішого, ніж поділитися своїми переживаннями та знайти підтримку, коли вона потрібна. А якщо є можливість поділяти свої думки з колегами, то це одразу +300% до настрою та впевненості в собі. Діліться з тими людьми, які дають вам необхідний фідбек та не витрачайте сили на те, щоб отримати схвалення від інших.

Виснаження себе постійним навчанням та покупка усіх можливих інфопродуктів — встановіть ліміти та якісно проходьте кожен курс

Напевно однією з найрозповсюдженіших проблем серед фрілансерів-початківців є різноманіття курсів, які існують серед блогерів та експертів. Адже кожен другий спеціаліст обіцяє, що саме це навчання змінить ваше життя. На цих емоціях ми й купуємо, купуємо, а потім відкладаємо так далеко, що й ніколи не відкриваємо той самий “доленосний” продукт. Тут важливо знати міру та навчатися step by step. Закінчили одне навчання, зробили невеличку перерву, щоб впровадити нові знання, можете переходити до іншого. Та будьте уважними до експертів, у яких ви купуєте. Навчайтесь у спеціалістів своєї справи, а не просто медійних облич.

Відсутність балансу між фінансовою винагородою та кількістю витраченого часу — підніміть оплату за свої послуги та співвіднесіть власні цілі з можливостями

Питання ціноутворення на послуги може викликати труднощі. Тому початківці інколи ставлять нижчу ціну, беруть декілька проєктів, багато працюють і мало заробляють. Як результат, ви відчуваєте себе виснаженим, залишаєте мало вільного часу на особисті справи, а дохід при цьому не збільшується. Що робити? Поверніться до пункту №2 та згадайте, що ви гарний спеціаліст. Поставте фінансову ціль та подивіться, що саме вам треба зробити для її досягнення (можливо буде достатньо відмовитися від підробітку та підняти оплату за основні проєкти).

І остання порада для початківців на фрілансі – пам’ятайте, що кожна справа має свої позитивні та негативні моменти. В результаті значення має лише те, щоб плюси були більш значущими, ніж мінуси.

Більше цікавого

hedgehog_banner_v1
15 грудня 2023

Підписання меморандуму з Державним університетом інфраструктури та технологій

Company News
jaksho_vy_vyihaly_za_kordon
15 грудня 2023

Якщо ви виїхали за кордон: Ваші права та можливості у країнах Європи

Self Development
chim_zaynyatysya_u_vilnyi_chas
15 грудня 2023

Чим зайнятися у вільний час. ТОП безкоштовних курсів

Self Development