Аутсорсинг, аутстаффінг та лізинг персоналу

Для кожної компанії її кадри є найбільшою цінністю та найважливішим ресурсом для успішного розвитку. Однак далеко не завжди компанія в стані забезпечити створення та розширення штату, якісне наймання та навчання персоналу.

Через складну реалізацію та високу вартість даних завдань, компанії часто не в змозі впоратися з цим, використовуючи лише власні ресурси. Часто компаніям доводиться вирішувати важливі бізнес-завдання із залученням інших компаній. Ця практика для прогресивних компаній прийшла із західної ділової культури.

Розгляньмо види взаємодії та з’ясуймо, у чому їхнє головне завдання, як вони можуть допомогти бізнесу, чим вони відрізняються і в яких випадках ефективно використовувати кожен з них.

Аутсорсинг персоналу

Почнемо з найпопулярнішого – аутсорсингу персоналу. У цьому вигляді партнерства, компанія, до якої звертаються, виконує доручені їй ділові завдання, пов’язані з діяльністю компанії-замовника. Підприємство використовує власний персонал, який виконує послугу компанії-замовника.

Плюси такого виду співпраці очевидні: По-перше, виконавець гарантує, що доручене завдання буде виконане кваліфікованими співробітниками. По-друге, компанії замовнику не потрібно вибудовувати процеси та шукати кошти для самостійної реалізації завдання, що допомагає уникнути ризиків і витрат. Компанія не знає, хто саме буде виконавцем, який персонал береться за виконання замовлення, адже персонал і компанія замовника не мають трудових відносин, а співробітники найчастіше є штатними співробітниками компанії-виконавця. Саме компанія-виконавець бере на себе завдання щодо підбору, наймання персоналу, його навчання, вибудовування всіх необхідних процесів для реалізації дорученої послуги. Фінальна мета – якісно виконане завдання.

Аутсорсинг найчастіше – довгострокова співпраця за конкретним завданням. Компанії успішно передають на аутсорс другорядні економічні функції своєї фірми, що дозволяє не витрачати ресурси на самостійне виконання та сконцентруватися на своїй основній послузі, підвищуючи її якість. Найбільш популярними послугами на аутсорсі є юридичні, бухгалтерські послуги, переклади, клінінг та послуги робітників.

Аутстаффінг персоналу

Аутстаффінг персоналу – це виведення персоналу зі штату компанії замовника та оформлення його до штату компанії, що займається аутстаффінгом персоналу. Персонал укладає трудові договори не з фактичним роботодавцем, і з аутстаффером – компанією-партнером роботодавця. При цьому саме аутстаффер бере на себе обов’язки щодо обслуговування персоналу: укладання договорів, вирішення юридичних аспектів працевлаштування, нарахування заробітних плат, трудових спорах, бухгалтерські звітності, заміни при лікарняних чи звільненнях працівників. Кадрові зміни часто несуть у себе серйозне фінансове навантаження. Аутстаффінг допомагає уникнути пов’язаних з цим ризиків та витрат – що є його основною метою та перевагою для компанії-замовника.

Застосовуючи аутстаффінг персоналу, компанія навіть з великою кількістю співробітників зберігає мобільність і гнучкість управління персоналом. Часто компанії переходять на модель аутстафінгу внаслідок високої плинності кадрів. Аутстаффінг також допомагає оптимізувати витрати на оподаткування. Аутстаффінг чудово себе зарекомендував у ситуаціях, коли необхідно набрати співробітників для разової, проєктної роботи. Серед мінусів застосування аутстафінгу – високий ризик вигоряння працівників, складності у комунікації з позаштатними співробітниками та як наслідок – відсутність мотивації у співробітників.

Лізинг персоналу

Лізинг персоналу передбачає оренду персоналу однієї компанії в іншу, терміном від кількох місяців до кількох років. При цьому компанія-провайдер забезпечує пошук та підбір персоналу, оплату праці та кадровий менеджмент.

Дуже поширений лізинг персоналу у сфері:

Найбільш ефективний лізинг персоналу в моменти сезонного підвищення попиту для проєктних робіт, а також коли потрібен спеціаліст для розробки певного напрямку.

Аутсорсинг, аутстаффінг та лізинг персоналу – абсолютно різні послуги, але мають спільну мету: оптимізувати витрати на утримання персоналу та зберегти гнучкість компанії. Проте, який саме комплекс послуг підійде саме вашій компанії – необхідно оцінити зі спеціалістом.

Більше цікавого

hedgehog_banner_v1
15 грудня 2023

Підписання меморандуму з Державним університетом інфраструктури та технологій

Company News
jaksho_vy_vyihaly_za_kordon
15 грудня 2023

Якщо ви виїхали за кордон: Ваші права та можливості у країнах Європи

Self Development
chim_zaynyatysya_u_vilnyi_chas
15 грудня 2023

Чим зайнятися у вільний час. ТОП безкоштовних курсів

Self Development