5 порад, як перейти на фріланс

Сподіваємось, що вже ніхто не асоціює фріланс з пальмами, пляжами та постійними подорожами. Звісно все це можна організувати, але під звуки дедлайнів та правок. Отримуючи свободу, ви все одно будете прив’язані до певних обов’язків. І це нормально.

“Не знаю, хто там працює по 4 години в день, але мені не завжди вистачало і 8”.

Контент-креатор нашої компанії Олена пройшла шлях офіс-фріланс-офіс і готова поділитися особистим досвідом в освоєнні нового стилю життя та професії.

Її шлях розпочався з бажання змінити ритм буденності та отримати більше свободи у своєму робочому графіку. І після пів року роботи журналістом в Громадській організації, вона пішла у вільне плавання.

“Все почалося з реклами курсів про віддалену роботу. Спікери обіцяли навчити азам найпопулярніших Інтернет-професій за 2 місяці. Ще в процесі навчання я зрозуміла, що буду працювати контент-менеджером в Інстаграм. Потім знайшла свій перший проєкт і з цього почався мій “вільний” шлях довжиною у 2,5 роки”.

Будь-які зміни даються нелегко, тому, з особистого досвіду Олена зібрала для вас поради, які допоможуть підготуватися до нового етапу.

Порада 1

Будьте готові до нового рівня відповідальності. Якщо є можливість, поспілкуйтеся з друзями-фрілансерами. Вони без перебільшень розкажуть вам про реалії такого типу зайнятості. Так свого часу мене об’єднало дружбою з людиною, яка проходила той самий шлях. Вона стала єдиною, хто розумів, з якими труднощами та питаннями я стикаюся.

Порада 2

Навчайтеся. Як журналіст за спеціальністю я знала, як працювати з текстами. Плюс до цього за плечима вже були курси з копірайтингу. Здавалося б, сідай та пиши собі для соцмереж. Але це не так. Навіть якщо ви розбираєтесь у своїй діяльності, специфіка фріланс-проектів може бути зовсім іншою. Звісно, навички написання текстів знайшли мене і на фрілансі, але я багато навчалася та адаптувала свої знання. Тому додаткові курси ніколи не бувають зайвими в контексті зміни діяльності.

Порада 3

Будьте готові до самоорганізації. І це набагато важче, ніж здається на перший погляд. У вас немає усталеного графіка, але є дедлайни та відповідальність перед клієнтами. І така свобода може дестабілізувати. Тому, графік, хоч і більш вільний, необхідний для того, щоб всі заплановані задачі були виконані вчасно.

Порада 4

Підготуйтеся фінансово. Пошук клієнтів на фрілансі – процес доволі важкий. Особливо на початку, коли в роботі більше питань, ніж відповідей. Щоб фінансова частина не забирала на себе багато уваги, відкладіть невелику суму грошей та сфокусуйтесь на професійному розвитку.

Порада 5

Закрийте всі питання на попередньому місці роботи. Попередьте заздалегідь, що плануєте звільнятися, відпрацюйте останні тижні чи дні та спокійно відправляйтесь у світ фрілансу. Якщо ж ви плануєте поєднувати ці 2 формати зайнятості, без жорсткого тайм-менеджменту не обійтися.

Пам’ятайте, що шлях та досвід кожної людини унікальний. Орієнтуйтеся на свої бажання та пріоритети в житті. Якщо фріланс закриває ваші найважливіші потреби, відповідь на питання, “ЯК перейти на фріланс?”, лише одна. Зробити це. А вже в процесі розбиратися з новими задачами та викликами.

Більше цікавого

hedgehog_banner_v1
15 грудня 2023

Підписання меморандуму з Державним університетом інфраструктури та технологій

Company News
jaksho_vy_vyihaly_za_kordon
15 грудня 2023

Якщо ви виїхали за кордон: Ваші права та можливості у країнах Європи

Self Development
chim_zaynyatysya_u_vilnyi_chas
15 грудня 2023

Чим зайнятися у вільний час. ТОП безкоштовних курсів

Self Development